HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: RitaE

Burgonya és póréhagyma gratin gyorsan és egyszerűen

Ez a "Burgonya-póréhagyma gratin" recept az egyik abszolút kedvenc téli ételem. Krémes, melegítő és rendkívül laktató. Számtalanszor készítettem már ezt az ételt a családomnak és a barátaimnak, és mindig nagy sikert arat. A friss póréhagymát és a burgonyát fokhagymával pároljuk, majd sütőben sütjük - egy igazi ínyencség!

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
4
  • 800 Gram Burgonya Hozzáadott
  • 2 Piece Póréhagyma Hozzáadott
  • 200 Gram Reszelt sajt (Gouda vagy Emmentáli) Hozzáadott
  • 200 ml Krém Hozzáadott
  • 100 ml tej Hozzáadott
  • 2 apróra vágott gerezd fokhagyma Hozzáadott
  • só és bors Hozzáadott
  • szerecsendió Hozzáadott
  • 2 Tablespoon vaj Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

40 perc.
1. Lépés

A burgonyás-póréhagymás gratin elkészítéséhez először is melegítse elő a sütőt 200 fokra. Fontos, hogy a sütőt teljesen előmelegítsük, hogy a gratin egyenletesen süljön meg.

2. Lépés

Amíg a sütő előmelegszik, hámozza meg és mossa meg a burgonyát. Ezután vágjuk vékony szeletekre. Ezt késsel vagy mandolinnal is megtehetjük. Minél vékonyabbak a szeletek, annál gyorsabban és egyenletesebben sülnek meg.

3. Lépés

A póréhagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A póréhagyma alsó és felső részét inkább levágom, hogy csak a legzamatosabb és legaromásabb rész maradjon meg.

4. Lépés

Hámozza meg és vágja finomra a fokhagymagerezdeket.

5. Lépés

Egy tűzálló serpenyőben (ha nincs, használhat egy lábasban) olvaszd meg a vajat, és pirítsd meg benne az apróra vágott fokhagymát. Ügyeljünk arra, hogy a fokhagyma ne égjen meg.

6. Lépés

Adja hozzá a burgonyaszeleteket és a póréhagymát, és forgassa össze őket, hogy a vajban és a fokhagymában eloszoljanak. Néhány percig hagyjuk párolódni.

7. Lépés

Adjuk hozzá a tejszínt és a tejet, majd sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítsük. Néhány percig hagyjuk főni. Ez megpuhítja a burgonyát és a póréhagymát, és összehozza az ízeket.

8. Lépés

A reszelt sajtot egyenletesen terítsük el a tetején.

9. Lépés

Helyezze a serpenyőt vagy a lábost az előmelegített sütőbe, és süsse a gratint 25-30 percig, vagy amíg a teteje aranybarna és ropogós nem lesz.

10. Lépés

Tálalás előtt néhány percig hagyja hűlni a burgonyás-póréhagymás gratint. Így még lédúsabb lesz, és az ízek jobban érvényesülnek.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új