Forrás: Pixabay: RitaE
Burgonya és póréhagyma gratin gyorsan és egyszerűen
Ez a "Burgonya-póréhagyma gratin" recept az egyik abszolút kedvenc téli ételem. Krémes, melegítő és rendkívül laktató. Számtalanszor készítettem már ezt az ételt a családomnak és a barátaimnak, és mindig nagy sikert arat. A friss póréhagymát és a burgonyát fokhagymával pároljuk, majd sütőben sütjük - egy igazi ínyencség!
Hozzávalók
- 800 Gram Burgonya
- 2 Piece Póréhagyma
- 200 Gram Reszelt sajt (Gouda vagy Emmentáli)
- 200 ml Krém
- 100 ml tej
- 2 apróra vágott gerezd fokhagyma
- só és bors
- szerecsendió
- 2 Tablespoon vaj
Eljárás
A burgonyás-póréhagymás gratin elkészítéséhez először is melegítse elő a sütőt 200 fokra. Fontos, hogy a sütőt teljesen előmelegítsük, hogy a gratin egyenletesen süljön meg.
Amíg a sütő előmelegszik, hámozza meg és mossa meg a burgonyát. Ezután vágjuk vékony szeletekre. Ezt késsel vagy mandolinnal is megtehetjük. Minél vékonyabbak a szeletek, annál gyorsabban és egyenletesebben sülnek meg.
A póréhagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A póréhagyma alsó és felső részét inkább levágom, hogy csak a legzamatosabb és legaromásabb rész maradjon meg.
Hámozza meg és vágja finomra a fokhagymagerezdeket.
Egy tűzálló serpenyőben (ha nincs, használhat egy lábasban) olvaszd meg a vajat, és pirítsd meg benne az apróra vágott fokhagymát. Ügyeljünk arra, hogy a fokhagyma ne égjen meg.
Adja hozzá a burgonyaszeleteket és a póréhagymát, és forgassa össze őket, hogy a vajban és a fokhagymában eloszoljanak. Néhány percig hagyjuk párolódni.
Adjuk hozzá a tejszínt és a tejet, majd sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítsük. Néhány percig hagyjuk főni. Ez megpuhítja a burgonyát és a póréhagymát, és összehozza az ízeket.
A reszelt sajtot egyenletesen terítsük el a tetején.
Helyezze a serpenyőt vagy a lábost az előmelegített sütőbe, és süsse a gratint 25-30 percig, vagy amíg a teteje aranybarna és ropogós nem lesz.
Tálalás előtt néhány percig hagyja hűlni a burgonyás-póréhagymás gratint. Így még lédúsabb lesz, és az ízek jobban érvényesülnek.