Citrusos csirke mell spárgával és édesköménnyel
Friss tavaszi recept zöld spárgával.
Hozzávalók
- 500 g csirkemell
- 400 g basmati rizs
- 500 g Zöld spárga
- 2 darab Édeskömény
- 1 teáskanál Só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 2 darab Narancs - lé
- 1 darab Citrom - lé
- 2 evőkanál Reszelt Grana Padano sajt
Eljárás
ELJÁRÁS: Parmezános sült finommal: A spárgából levágom a fás végét (kb. 2 cm). Hámozó segítségével megpucolom a 2/3-át (a fejeket nem hámozom) és megmosom. Levágom a petrezselyem zöldjét (amit későbbre félrerakok) és eltávolítom a külső leveleket. A petrezselymet nagyobb darabokra vágom és megmosom. Sós forrásban lévő vízbe teszem és kb. 5 percig főzöm. Kiveszem és ugyanebben a fazékban megfőzöm a spárgát is (a fejek nem kell, hogy be legyenek merítve) kb. 3 perc alatt. Olívaolajat hevítek egy serpenyőben, hozzáadom a vajat és a felvágott fokhagymát. Majd hozzáadom a petrezselymet és a spárgát. Ízesítem sóval és fekete borssal. Mindezt közepes lángon aranybarnára sütöm. Közben megfőzöm a rizst.
Csirkemell citrusos mártással: A csirkemellet megmosom, és eltávolítom a véres részeket. Szeleteket vágok belőlük, borsozom és sózom. Egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítom őket. Ezután hozzáadok 1 evőkanál vajat és nádcukrot. Amikor a cukor karamellizálódott, hozzáadom a narancsok levét, a citromot és a reszelt grana padano sajtot.
TÁLALÁS: Tálaljuk a rizst és a spárgát édesköménnyel egy tányéron. A zöldségek tetejére helyezzen egy szelet csirkehúst, locsolja meg a citrommártással, és fejezze be az édesköményszálakkal díszítve.
Az recept önmagában nincs lélek. Azt a szakács adja meg neki. - Thomas Keller