Forrás: facebook: Flatyesz Bisztró
Csábító illatos Kárpáti borzaska
Sűrű szálláshelyekkel tarkított nyári kirándulásaink közepette fedeztük fel a Kárpáti borzaska receptjét. A helyi kocsmában az ízletes borzaska tálalásának látványa és illata olyan csábító volt, hogy a tulajdonossal való pár rövid beszélgetés után elhatároztuk, hogy megpróbáljuk elkészíteni otthon.
Hozzávalók
- 800 g sertésszűz
- 100 g zsemlemorzsa
- 100 g nyírfacukor
- 200 ml tej
- 1 ks tojás
- só, bors ízlés szerint
Eljárás
Az első lépés az, hogy a sertésszűzt vékony szeletekre vágjuk. Amikor a szűzt szeleteljük, fontos, hogy a szeletek egyenletesek legyenek, hogy a főzés során egyenletesen tudjanak megpörkölődni.
A sertésszűz szeleteket megforgatjuk a tojásban és a zsemlemorzsában. Azt javaslom, hogy ezt kétszer ismételjük meg, hogy a húson vastagabb és ropogósabb legyen a bunda. Azután serpenyőben, forró olajban mindkét oldalukat megpirítjuk.
Amikor a hússzeletek szép aranybarnák, megszórjuk őket a nyírfacukorral és addig pirítjuk őket, míg a cukor karamellizálódik. Vigyázzunk, hogy az égetett cukor nagyon forró, és könnyen megég!
Végül a tejet öntjük a húsra, és fedő alatt, kis lángon pároljuk a húst, míg szépen megpuhul.
Köretként a hagyományosan nokedlit szoktunk hozzá tálalni, ezt a zsemlemorzsában forgatjuk. De főtt burgonya is kiváló hozzá.