Forrás: canva
Csalamádé telire
A Csalamádé telire egy hagyományos magyar savanyúsági étel, amely a nyár végén, a betakarítás időszakában készül, amikor a zöldségek szüretre érettek. Főként káposzta, paprika, paradicsom, uborka, hagyma, répa és cékla kerül bele, valamint ecetes-sós páclébe áztatjuk.
Hozzávalók
- 1 kg fehér hagyma
- 1 kg sárga paprika
- 1 kg zöld paprika
- 1 kg paradicsom
- 1 kg uborka
- 2 Fej fokhagyma
- 3 csokor Petrezselyem
- 1 l víz
- 1 l ecet
- 10 dkg só
- 1 dkg törött bors
- 4 dkg babérlevél
- 2 dl napraforgóolaj
- 20 dkg cukor
Eljárás
Tisztítsuk meg, majd vágjuk apróra a hagymát, paprikákat, paradicsomot és uborkát.
Az aprított zöldségeket rétegezze egy nagy edénybe, minden réteg között pedig szórjon rá sót.
A fokhagymát és a petrezselymet aprítsa fel, majd adja hozzá a zöldségekhez.
A vízből, ecetből, cukorból, borsozóból, babérlevélből és az olajból készítsünk lérevalót, majd öntse az előkészített zöldségekre.
Hagyjuk állni 2-3 napig, hogy az ízek összeérjenek.
Amikor elkészült, töltsük üvegekbe és zárjuk le.