Csalánfőzelék recept
Ez egy nagyon egészséges növény, amely nemcsak teaként, hanem ízletes és gyors ételeként is kiválóan alkalmas. 👍 Én főzelék formájában készítem el, hasonlóan, mint a spenót. Otthon nálunk minden évben az asztalra kerül, és igazán szeretjük.
Hozzávalók
- 3 maréknyi Csalán (friss fiatal)
- 800 ml víz
- 1 db The Onion
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 EK kukoricaliszt
- szükség szerint olaj
- ízlés szerint Só
- ízlés szerint őrölt fekete bors
Eljárás
Az első dolog amit megteszünk, hogy összegyűjtjük a csalánt, a legjobban a természetben, főként patak mentén nő. Gyűjtsük a fiatalot, lehetőleg csak a növény felső felét. Vigyáznunk kell, mert szúr, inkább vegyünk fel kesztyűt. Én személy szerint kesztyű nélkül gyűjtöm, és ahogy a videóban is látható, puszta kézzel vágom😅 Engem szinte alig szúr👍👍 Végül öblítsük le az összegyűjtött csalánt.
Felaprítjuk a csalánt, a hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk. Ami a főzni való alapanyagot illeti, általában csak vízzel készítem ezt a főzeléket, de ha valaki szeretné, egy részét tejre cserélheti, vagy tejszínnel finomíthatja a főzeléket a végén🙂 Teljesen rajtad múlik.
Egy fazékban olajon üvegesre főzzük a hagymát, hozzáadjuk a csalánt, kissé sózzuk, és gyakori keverés mellett pároljuk, hogy kicsit csökkenjen a térfogata. Ezután felöntjük vízzel, amit szemre is adhatunk. Hozzáadjuk a sót, őrölt borsot és ráreszeljük a fokhagymát. Lefedjük és addig főzzük, amíg puha nem lesz, ez körülbelül 15 perc👍
Az elkészült csalánt turmixoljuk le, szórjuk meg 1 evőkanál kukoricakeménnyel, amit sűrítés céljából adunk hozzá, hogy a mártás ne legyen túl vizes 🙂 Jól keverjük össze, és hagyjuk főni 10 percig. Le kell fedni a fedővel, mert spriccel 😅
A kész ragulevest például ökör szemmel, sült kolbásszal, húsgombóccal, burgonyával, kenyérrel stb. szolgáljuk fel... 🙂 Nálunk ökör szem volt. Jó étvágyat kívánok!
További receptjeimet megtalálhatja a cesminazuenal.blogspot.com blogomon