Forrás: Pixabay: RitaE
Csipetke levesbe
A csipetke leves egyik kedvenc családi ebédem, amit már anyukámtól tanultam meg. Az illat, amit a konyhában teremt, mindig hazahozza a gyermekkoromat. Az az érzés, hogy egy-egy kanálnyi levesben benne van az anyai szeretet és gondoskodás, felbecsülhetetlen.
Hozzávalók
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 node petrezselyemzöld
- 2 Közepes sárgarépa
- 2 Közepes petrezselyemgyökér
- 50 g zeller
- 400 g marhahús (legjobb a lapocka)
- 150 g búzaliszt
- 1 tojás
- só, bors
Eljárás
A húst mosd meg, majd tedd egy nagy lábasba, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzd kb. 1 órán át. Nagyon fontos, hogy a hús puha legyen, hogy könnyen szétszálazódjon a levesben. Én ezt az ellenőrzöm, hogy késsel belenyomok a húsba. Ha könnyedén bemegy, akkor jó.
Közben készítsd el a zöldségeket: mosd meg, majd vágd őket apróra. A leves ízét nagyban csökkenti a zöldségek mérete, én általában nagyon apróra szoktam vágni őket.
Amikor a hús megpuhult, add hozzá a zöldségeket, és ízesítsd sóval és borssal. A húst nagyon könnyen el lehet felejteni fűszerezni, de fontos, hogy a leves elején is ízesítsd, hogy az ízek jól összeérjenek.
Készítsd el a csipetkét: keverd össze a lisztet és a tojást, és csipkedd bele a levesbe. Nagyon fontos, hogy a csipetke ne legyen túl nagy, mert felfúvódik a levesben.
Főzd a levest még kb. 15 percig, amíg a csipetke megpuhul. Az én családomban a csipetke leves mindig a napi menük része, és remélem, a ti család otthonában is szeretni fogjátok ezt a receptet!