Forrás: Youtube
Csokis csavart kalács
Csokis kalács egy kis csavarral. Kívül ropogós, belül puha kalács.
Hozzávalók
- 3 dl tej
- 15 g friss élesztő
- 1 ek barna cukor
- 40 dkg liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 12 ek nádcukor 2
- 0.7 dl napraforgóolaj
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 ek tej 2
- 1 ek vaj
Eljárás
Az élesztőt 3 dl tejben és egy kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk.
Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, a szódabikarbónát, 10 evőkanál nádcukrot, az élesztős tejet és az olajat, összegyúrjuk a tésztát, és egy cipót formálunk belőle.
Az elkészült cipót félbevágjuk, és az egyik felét félretesszük.
Egy kisebb tálba összekeverjük a kakaót, egy evőkanál nádcukrot és a 2 evőkanál tejet, majd ezt a csokis masszát beledolgozzuk a félbevágott cipóba. 1 órát pihentetjük.
Egy deszkán kinyújtjuk mind a két tésztát, majd egymásra helyezzük őket. Ezeket felcsavarjuk, majd a feltekert tészta felső felét nyomkodjuk be, és zárjuk le a végét. Egy késsel a lezárástól számolva 2-3 cm-re vágjuk ketté a tésztát. Csavarunk rajtuk egyet, majd összefonjuk.
Egy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral, majd óvatosan belehelyezzük a kalácsot. Megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk egy kevés nádcukorral, és 180 fokon 45-50 percig sütjük.