Forrás: Pixabay: Sabrina_Ripke_Fotografie
Diós Hókifli
A diós hókifli egy rendkívül népszerű magyar finomság, amely édes dió töltelékkel készül és porcukorral van meghintve. Karácsonyi időszakban különösen gyakran találkozhatunk vele. A puha, kellemesen édes sütemény tökéletes választás, ha valami igazán különleges desszertre vágyunk, de hét közben is egy csésze kávé mellé.
Hozzávalók
Tészta
- 500 g liszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 2 ks tojássárgája
- 20 g élesztő
- 100 ml tej
- 1 csipet só
Töltelék
- 300 g darált dió
- 150 g cukor
- 100 ml tej
Végezetül
- 100 g porcukor a szóráshoz
Eljárás
1. lépés: Az élesztőt futtassuk fel langyos tejjel és egy kevés cukorral.
2. lépés: Ezt követően a liszttel, a vajjal, a tojássárgájával és a sóval összegyúrjuk a tésztát, majd letakarva, langyos helyen pihentetjük 1 órát.
3. lépés: A töltelékhez a cukrot a tejjel összeforraljuk, majd hozzáadjuk a diót.
4. lépés: A megkelt tésztából diónyi darabokat szaggatunk, majd mindegyiket kinyújtunk, és a szélétől kezdve feltekerjük.
5. lépés: A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 percig sütjük.
6. lépés: A megsült kifliket még melegen megforgatjuk porcukorban.