Forrás: FB: Egy szelet tortát?
Disznósajt
A disznósajtot tölthetjük megtisztított gyomorba, amit összevarrunk, vagy nagyobb zacskóba.
Hozzávalók
- 30 dkg szép, zsíros disznónyereg
- 1 Fej fokhagyma
- 5 dkg hagyma
- 1 Csésze tejföl (minél sűrűbb, annál jobb)
- 2 dkg só
- 5 dkg pirospaprika
- 1 teáskanál cayenne-i bors (elhagyható, aki nem szereti csípősre)
- Bél, amit töltünk (sertés vagy szintetikus is megfelel)
Eljárás
A disznónyereget be kell darálni egy húsdarálóval. Én nagy lyukú darálótajt szoktam használni, mert szeretem, ha látszódnak a hús darabkák. Személyes tapasztalat: a disznósajt nem lesz finom, ha nem zsíros a hús. A disznóhús alapvetően száraz, a zsír teszi finommá.
A darált húshoz adjuk hozzá a fokhagymát, hagymát és a tejfölt, és fűszerezzük sóval, paprikával és, ha szeretjük, cayenne-i borssal. Itt fontos, hogy jó minőségű fűszereket használjunk, hiszen ezek adják meg a végeredmény ízének nagy részét.
A húsmasszát alaposan dolgozzuk össze, szinte gyúrjuk össze, hogy minden összetevő jól elkeveredjen, és töltőprésben töltsük a bélbe. Az sem baj, ha a masszát egy éjszakára pihentetjük a hűtőben, így az összes aroma összeér.
A töltött béllel együtt a húst lógassuk ki a szabadba, ahol hagyjuk, hogy természetesen meginduljon a fermentáció. Én a hátsó kertemben szoktam kifüggeszteni, ahol a levegő közepesen hűvös és száraz.