Egyszerű almalekvár
Nálunk nagyon lekváros a család ezért igyekszünk minél többfélét készíteni, de ez mindig ott van a kedvencek között.
Hozzávalók
- 3 kg alma
- 2 kg cukor
- 1 citrom leve
- 1 rúd fahéj (opcionális)
Eljárás
Az almákat alaposan megmossuk, magházukat kivágjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Nem szükséges meghámozni őket, mivel a héj a lekvárnak rostos textúrát ad, és sok benne az antioxidáns.
Az apróra vágott almákat egy nagy lábasba helyezzük, hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét, és a fahéj rudat. A citromlé segít megtartani az alma színét és hozzáad egy kis savanykás ízt. A fahéj rúd teljesen opcionális, de hozzáad egy kellemes, meleg ízt.
Keverjük össze az összetevőket, és lassú tűzön kezdjük el főzni a lekvárt. Folyamatosan kevergetni kell, hogy ne égjen oda.
Kb. 1,5-2 óra főzés után az alma teljesen szétfő és sűrű, ragacsos lekvárt kapunk. Ha túl nagy darabok maradtak, akkor botmixerrel pürésíthetjük. Érdemes azonban úgy hagyni, mert kellemes textúrát ad a lekvárnak.
A még forró lekvárt steril üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd fejjel lefelé állítva hagyjuk kihűlni. Így tartósítjuk.