Forrás: Pixabay
Egyszerű, mégis rendkívül ízletes Burgonyás cipó
A burgonyás cipó egyszerű, mégis rendkívül ízletes, laktató és tápláló fogás. Ajánlott hozzá pl.: reszelt sajt, dijoni mustár vagy tejföl.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 250 g burgonya
- 21⁄2 dl langyos víz
- 4 g száraz élesztő
- 1 tk cukor
- 11⁄2 tk só
- 2 ek olívaolaj
Eljárás
A burgonyát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. Egy kis sós vízben puhára főzzük, majd összetörjük.
A cukrot elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk az élesztőt. Hagyjuk 10-15 percig állni, míg az élesztő felfut.
A lisztet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a főtt, összetört burgonyát, az felfutott élesztőt, a sót és az olívaolajat. Alaposan összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen 1,5-2 óráig kelesztjük.
A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd 2 cipódarabot formálunk belőle. Mindkét cipót egy-egy, ízlés szerint olajozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
A cipókat megszurkáljuk egy villával, majd 200°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, míg szép piros színt kapnak.