Forrás: Pixabay
Élesztős házi fehér kenyér
Kezdjük az otthoni pékszakmában ezzel a klasszikus, egyszerű, de mégis ízletes házi fehér kenyérrel! Az élesztő és idő kombinációja finom, levegős, puha jótékony hatású kenyérhez vezet, amely kitűnő kiegészítője lesz minden étkezésnek.
Hozzávalók
- 500 g fehér kenyérliszt
- 1 evőkanál só
- 2 teáskanál cukor
- 1 Csomag szárított élesztő
- 300 ml langyos víz
- 1 evőkanál olívaolaj
Eljárás
Keverje össze a lisztet, a sót és a cukrot egy nagy tálban, majd adjon hozzá szárított élesztőt.
Öntsön be langyos vizet és az olívaolajat, majd keverje össze, amíg össze nem áll az összetevőkből készült tészta.
Dagassza a tésztát kb. 10 percig, vagy amíg sima és rugalmas nem lesz.
Helyezze a tésztát egy olajozott tálba, takarja le konyharuhával, és hagyja meleg helyen kb. 2 órát kelni, vagy amíg megkettőződik a térfogata.
Miután a tészta megkelt, gyúrja át, formázzon belőle kenyeret, és helyezze egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Fedje le újra a tésztát, és hagyja még 30 percig kelni.
Melegítse elő a sütőt 220°C-ra. Amikor a tészta megkelt, szúrjon néhány lyukat a tetején, majd süssön 30 percig, vagy amíg aranyszínű nem lesz.
Hagyja a kenyeret teljesen kihűlni a sütés után, mielőtt felszeletelné.