Eperfrissítő torta
Ma egy eper tortát készítettem, amit mindenki biztosan el tud készíteni. Bevallom, átformáltam a sütés nélküli piskóta torta receptemet, és a piskótát finom, könnyed tésztával helyettesítettem. A tortában finom eperből készült töltelék van.
Hozzávalók
Az úton:
- 4 darab tojás
- 165 g búzadara cukor
- 4 evőkanál növényi olaj
- 180 g sima liszt speciális
- 1 EK vanília paszta
A krémhez:
- 400 ml tejszínhab
- 300 g tejföl
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 1 tk citromhéj
A gyümölcsös részre:
- 200 g Eperpüré
- 1 db Piros tortazselé
Dekorációhoz:
- 200 g Eper
- menta
Eljárás
Gyakran úgy készítjük elő, hogy a tojásfehérjét leválasztjuk a tojássárgájától. A fehérjékhez hozzáadjuk a cukrot és a sót, és kemény csúcsokig verjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, amit olajjal kevertünk, a vanília pasztát belefoglaltunk, végül óvatosan elkeverjük a szitált lisztet. Sütjük 19 cm átmérőjű formában, amely sütőpapírral van bélelve, a széleket vajjal kentük meg. Sütési hőmérséklet 180 fok, 45 perc, felső és alsó hővel. A süteményt sütés után két részre osztjuk.
A krémet úgy készítjük el, hogy összekeverjük a felvert tejszínt 3 tasak vaníliás cukorral és a többi hozzávalóval. Majd fokozatosan díszítőcsipkelő segítségével felviszünk a tortára, úgy hogy minden réteg közé szedjünk feldarabolt epret is. A torta második emeletére egy gyümölcsbevonatot készítünk a tortazselé csomagolásán lévő utasítások szerint, ahol a víz egy részét eperpürével helyettesítjük.
TIPP: Használhatunk más szezonális gyümölcsöket is, és ha szeretnénk megkönnyíteni az időt - a tészta helyett használjunk kekszet vagy más süteményt.