Eredeti magyar Kefíres lángos
A kefires lángos egy finom és könnyű étel, amelyet tradicionálisan az egyik legnépszerűbb magyar street foodnak tekintünk. A lángos tésztája kefirrel készül, ami extra puhaságot és ízt ad neki. Tetszőlegesen választhatunk a feltétek közül, de tipikusan tejföllel és sajttal tálaljuk.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 300 ml kefir
- 2 evőkanál olaj
- 1 Csomag élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint tejföl
- ízlés szerint reszelt sajt
- ízlés szerint fokhagyma (opcionális)
- ízlés szerint friss petrezselyem vagy kapor (opcionális)
Eljárás
Az élesztőt morzsold el egy kevés langyos vízben, majd keverd hozzá a cukrot. Hagyd állni 10 percig.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és az olajat. Add hozzá az élesztős keveréket és a kefirt. Gyúrd össze az egészet, amíg egy lágy, rugalmas tésztát kapsz. Ha szükséges, adj hozzá még kevéske kefirt vagy vizet.
Fedd le a tésztát és hagyd pihenni kb. 30 percig, amíg a tészta megkétszereződik.
Melegíts olajat egy lábosban vagy serpenyőben közepes lángon.
Vegyél egy kis adag tésztát és nyújtsd ki vékony lappá.
Süssd a lángost mindkét oldalán aranybarnára. Ha kisült kend meg tejföllel, szórd meg reszelt sajttal és esetleg zúzott fokhagymával. Díszítsd friss petrezselyemmel vagy kaporral.
Ismételd meg az 5-6. lépéseket a többi tésztával is.
Tálald azonnal és még melegen.