Forrás: Pixabay: gylmarkc
Eredeti sólet recept
A sólet főzése a hagyományos magyar konyha egyik legikonikusabb étele. Én hétvégenként szoktam főzni a családomnak, és mindig nagy sikerrel. A trükk nem csak a minőségi hozzávalókban, hanem a hosszas főzésben rejlik. Szeretem, hogy egy ilyen egyszerű recept ilyen bonyolult ízvilágot eredményez.
Hozzávalók
- 500 g bab (beáztatva)
- 4 ks hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 800 g csontos marhahús (levesben főzve)
- 100 g szalonna (füstölt)
- 4 tojás (főtt)
- só, bors
- 1 evőkanál pirospaprika
- 3 l víz
Eljárás
Először is érdemes minél előbb beáztatni a babot, így biztosan el fog puhulni a főzés során. Addigra, amikor a húst és a szalonnát előkészítjük, a bab már meg fogja kezdeni az előfőzést.
Következő lépésként a szalonnát lassú tűzön kisütöm, majd kiveszem a zsírjából. Ebben a zsírban párolom meg a finomra vágott hagymákat és a fokhagymát, majd megszórom pirospaprikával.
Ezután a levesben megfőtt csontos marhahús hozzáadása következik, majd rászórom és elkeverem a beáztatott babot. Egy éjszakán át lassan főzöm az egészet, így lesz a hús szépen omlós és a bab teljesen megpuhul.
A kész sóletet tányérokra osztom, a tetejére elhelyezem a főtt tojásokat és friss kenyérrel kínálom. Nem csak ízletes, hanem energiadús, laktató étel. Bátran ajánlom bármelyik hétvégi ebédre vagy jeles, hagyományőrző alkalomra.