HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: gylmarkc

Eredeti sólet recept

A sólet főzése a hagyományos magyar konyha egyik legikonikusabb étele. Én hétvégenként szoktam főzni a családomnak, és mindig nagy sikerrel. A trükk nem csak a minőségi hozzávalókban, hanem a hosszas főzésben rejlik. Szeretem, hogy egy ilyen egyszerű recept ilyen bonyolult ízvilágot eredményez.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
4
  • 500 g bab (beáztatva) Hozzáadott
  • 4 ks hagyma Hozzáadott
  • 4 gerezd fokhagyma Hozzáadott
  • 800 g csontos marhahús (levesben főzve) Hozzáadott
  • 100 g szalonna (füstölt) Hozzáadott
  • 4 tojás (főtt) Hozzáadott
  • só, bors Hozzáadott
  • 1 evőkanál pirospaprika Hozzáadott
  • 3 l víz Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

40 perc.
1. Lépés

Először is érdemes minél előbb beáztatni a babot, így biztosan el fog puhulni a főzés során. Addigra, amikor a húst és a szalonnát előkészítjük, a bab már meg fogja kezdeni az előfőzést.

2. Lépés

Következő lépésként a szalonnát lassú tűzön kisütöm, majd kiveszem a zsírjából. Ebben a zsírban párolom meg a finomra vágott hagymákat és a fokhagymát, majd megszórom pirospaprikával.

3. Lépés

Ezután a levesben megfőtt csontos marhahús hozzáadása következik, majd rászórom és elkeverem a beáztatott babot. Egy éjszakán át lassan főzöm az egészet, így lesz a hús szépen omlós és a bab teljesen megpuhul.

4. Lépés

A kész sóletet tányérokra osztom, a tetejére elhelyezem a főtt tojásokat és friss kenyérrel kínálom. Nem csak ízletes, hanem energiadús, laktató étel. Bátran ajánlom bármelyik hétvégi ebédre vagy jeles, hagyományőrző alkalomra.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új