Forrás: Pixabay
Erős paprika savanyúság
Ez a recept a klasszikus magyar konyha egyik legkedveltebb étele, az erős paprika savanyúság. Az erős paprika pikáns íze, az ecet frissessége és a fűszerek komplexitása összeérve valóban karakteres ízvilágú savanyúságot hoz létre. A recept ideális párosítás lehet húsételekhez vagy szendvicsekhez, de önmagában is remek csemege.
Hozzávalók
- 1 kg erős paprika
- 1 l ecet
- 1 l víz
- 10 g só
- 10 g cukor
- 4 gerezd fokhagyma
- néhány babérlevél
- feketebors, szegfűbors ízlés szerint
Eljárás
Mossuk meg az erős paprikákat, szárítsuk le, és vágjuk le a stemjüket.
Egy nagy fazékban öntsünk össze 1 liter vizet és 1 liter ecetet. Adjuk hozzá a sót és a cukrot, forraljuk fel.
Amikor a lé felforr, tegyük bele a paprikákat, az összezúzott fokhagymát, a babérlevelet, és a borsot. Forraljuk fel újra, majd lassú tűzön főzzük tovább kb. 15 percig.
Vegyük le a tűzről a fazekat, és hagyjuk hűlni a levet.
Amikor a lé kihűlt, töltsük üvegekbe a paprikákat a lével együtt.
Zárjuk le az üvegeket, és hagyjuk állni 4-6 hétig a savanyúság kialakulásáig.