Ez a legfinomabb házi kenyér
Ez a kenyér recept egy igazán hagyományos, otthoni étel, amelyet a nagyanyáink is így készítettek. Finom, lelkesen készített és meglepően egyszerű elkészíteni. A magával ragadó aromája és az íze mindenkit magával ragad.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 7 g száraz élesztő
- 300 ml langyos víz
- 1 evőkanál olaj
Eljárás
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a sóval. Készítsünk egy mélyedést a közepén.
A mélyedésbe szórjuk a cukrot és az élesztőt. Öntsük rá a langyos vizet, majd hagyjuk állni 10-15 percig, amíg az élesztő aktiválódik.
Amikor az élesztő habosodni kezd, kezdjük el eldolgozni a liszttel. Adjunk hozzá 1 evőkanál olajat, és gyúrjuk össze a tésztát.
Fedjük le a tálban lévő tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni kb. 1-1,5 órát, amíg a tészta nagyjából megduplázódik.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Formázzuk meg a kenyeret a kívánt formára - legyen ez egy sima henger, vagy bármilyen egyéb formájú.
Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a kenyerünket, és süssük kb. 30-35 percet, vagy amíg a kenyér szép aranyszínű nem lesz, és ha kopogtatunk alá, akkor üresnek hangozik.
Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni egy rácson, mielőtt felszeletelnénk.