Forrás: Freepik
Fanyar, ropogós savanyú uborkaszósz
Ez a savanyúságmártás tökéletes kiegészítője számos ételnek, a hamburgertől a csirkéig vagy salátákig. Frissességet kölcsönöz, és egyszerű elkészítése miatt a konyhámban a kedvenc receptem.
Hozzávalók
- 1 csésze Kapros uborka, apróra vágva
- 1⁄2 csésze Kapros uborkalé
- 1⁄4 csésze Dijoni mustár
- 1 teáskanál Fokhagymapor
- 1 teáskanál Hagymapor
- 1 evőkanál Friss kapor, apróra vágva
- só és bors ízlés szerint
Eljárás
Kezdjük egy csésze kapros uborka finomra aprításával. Nagyon fontos, hogy a lehető legkisebbre vágjuk őket; szerintem így a mártás jobb állagú lesz.
Miután az uborkát kellőképpen felaprította, mérjen ki fél csésze kapros uborkalevet. Javaslom, hogy közvetlenül a savanyúságos üvegből származó levet használjuk - ez erősebb, hitelesebb savanyúság ízt ad a mártásnak.
Egy kis tálban keverje össze a finomra vágott kapros uborkát és az uborkalevet. Adjuk hozzá a dijoni mustárt. A mustár kellemesen csípős ízt ad, amely jól párosul a savanyúsággal, és fokozza az általános ízt.
Keverje bele a fokhagyma- és hagymaport. Ezek a fűszerek még jobban elmélyítik az ízt, így a mártás erőteljes és csábító lesz.
Ezután mossunk meg és aprítsunk fel egy bő evőkanálnyi friss kaprot. A friss fűszernövények hozzáadása élénk, friss minőséget ad a mártásnak, amely feldobja a nehezebb ízeket.
Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük a mártást. Én csak egy-egy csipetnyit szeretek hozzáadni, mivel az uborkalé és a mustár máris kellemesen sós és csípős.
Keverje meg alaposan a mártást, amíg minden összetevő jól összeáll. Azonnal tálalhatja, de én úgy találom, hogy ha hagyja állni, és egy órát vagy annál tovább hűtőben állni, akkor az ízek igazán összeolvadnak.