Félbarna kenyér
A félbarna kenyér, amely magas rosttartalommal rendelkezik, ideális választás azok számára, aki próbálnak egészségesen étkezni. A készítése sem bonyolult, csak türelem kell hozzá, hiszen a kelt tészta emelkedési ideje kicsit eltarthat. Ez a félbarna kenyér kiváló reggelire, szendvicsek készítésére, vagy egyszerűen csak vajjal, lekvárral történő élvezetére.
Hozzávalók
- 1 kg félbarna kenyérliszt
- 6 dkg élesztő
- 6 dl langyos víz
- 6 evőkanál olaj
- 3 teáskanál só
Eljárás
Egy nagy tálban tegyük a lisztet, közepébe mélyedést formázva.
A langyos vízben futtassuk fel az élesztőt egy csepp cukor hozzáadásával.
Az előkészített mélyedésbe hintsük a sót, majd öntsük bele a feloldott élesztőt és az olajat is.
Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat. Ha a tészta túl képlékeny, szórjunk még hozzá lisztet, ha túl száraz, adjunk hozzá még egy kicsitől langyos vizet.
Letakarva hagyjuk a tésztát minimum 1,5-2 órát kelni, amíg a duplájára nem dagad.
Ha a tészta megkelt, formázzuk meg a kenyeret és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
Letakarva hagyjuk még 30 percig kelni, majd előmelegített sütőben, 200 fokon süssük kb. 35-45 percig, amíg a kenyér szép aranybarnára sül.