Forrás: facebook: Petry Team
Felülmúlhatatlan Házi tepertő
Remélem, élvezni fogják ezt az egyszerű és finom receptet. Az elkészítése egy kis időbe telik, de az eredmény minden erőfeszítést megér. A házi tepertő íze felülmúlhatatlan, és igazán magyar ízélmény.
Hozzávalók
- 1 kg disznószalonna
- só
- Paprika
- esetlegesen fűszerpaprika vagy fokhagyma
Eljárás
Előkészítés:
Mindenekelőtt ellenőrizze, hogy minden hozzávaló kéznél van-e. A disznószalonna előkészítésével kezdjünk, ami a legidőigényesebb része a processzusnak. Mielőtt nekilát, győződjön meg róla, hogy elég nagy a serpenyője vagy a tepsi, mert a szalonna zsugorodni fog a sütés során, így a nagyobb tér megkönnyíti a kezelést.
Tisztítás és előkészületek:
Mossák meg alaposan a disznószalonnát, majd vágják kis kockákra (kb. 2x2 cm) a vágódeszkán. Az éles kést használja a szalonna kockázásához, és figyeljen, hogy a szalonnadarabok mérete minél inkább egységes legyen, hogy egyenletesen süthetőek legyenek.
Sütés:
Tegye a serpenyőbe a szalonnakockákat, és kezdje el párolni őket a saját zsírjukban, közepes lángon. Állítsa alacsony hőmérsékletre, ha a szalonna túlságosan gyorsan sülne. Hasonlóképpen, ha a szalonna nem sült elég gyorsan, emelje meg a hőt. Legyen türelmes, a tökéletes tepertőhöz idő kell.
Összeállítás és tálalás:
Amikor a szalonna már roppanóssá vált és a zsírja kiolvadt, szórjon rá sót és fűszereket ízlése szerint. Vegye le a tűzről, és egy másik serpenyőben, a saját kiváló zsírjában sütse meg. Okos ötlet, ha hagy némi zsírt a tepertőn, hogy később felhasználja sütéshez vagy főzéshez. Tálalja a tepertőt friss kenyérrel és hagymával a teljes élményért.