Forrás: facebook: Szafi Reform-Free-Life termékek, életmód, receptek
Ferdinánd tekercs az osztrák-magyar monarchiából
A Ferdinánd tekercs egy hagyományos sütemény, mely az osztrák-magyar monarchiából származik. A töltelékét fahéjjal ízesített dió adja, ami kiváló harmóniában áll a puha, kelt tészta ízével.
Hozzávalók
Tészta:
- 500 g liszt
- 25 g élesztő
- 250 ml tej
- 100 g cukor
- 100 g vaj
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
Töltelék:
- 200 g darált dió
- 100 g cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 dl rum
Szóráshoz:
- porcukor
Eljárás
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojást és a langyos vajat.
Az élesztőt is hozzáöntjük a tésztához, majd jól összegyúrjuk.
A kész tésztát letakarjuk és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, vagy amíg a tészta megkétszereződik.
A töltelékhez összekeverjük a darált diót, a cukrot, a fahéjat és a rumot.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd megkenjük a diós töltelékkel.
A tésztát feltekerjük, majd 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
A kész Ferdinánd tekercseket porcukorral megszórjuk.