Forrás: Freepik
Finom házi karácsonyi mályvacukor
Nem csak elkészíteni szórakoztató ezeket a karácsonyi mályvacukrokat, de könnyű és pelyhes textúrájuk egy leheletnyi mentával vagy fahéjjal kombinálva biztosan örömet fog okozni az ünnepi szezonban.
Hozzávalók
- 3 csomagok ízesítetlen zselatin
- 11⁄2 csészék kristálycukor
- 1 csésze Könnyű kukoricaszirup
- 1⁄4 teáskanál só
- 1 evőkanál Tiszta vaníliakivonat
- Porcukor, a porozáshoz
- Piros vagy zöld ételfesték (opcionális)
- Menta- vagy fahéjkivonat (nem kötelező)
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy egy 9x13 hüvelykes tepsit bevonunk tapadásmentes sütőspray-vel. Porcukorral bőségesen szórjuk meg, és tegyük félre - nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos ez a kezdeti lépés, mivel ez biztosítja, hogy a mályvacukor nem ragad le, ha már megdermedt!
Keverje össze a zselatint és 1/2 csésze hideg vizet egy nagy keverőtálban, és tegye félre. Egy kis lábasban keverjük össze a kristálycukrot, a kukoricaszirupot, a sót és egy másik 1/2 csésze vizet. Most egy tipp a tapasztalataimból - ügyeljen arra, hogy ezt közepes lángon főzze, amíg a cukor feloldódik, mivel sima keveréket szeretne elérni. Ezután emelje a hőfokot magasra, és főzze addig, amíg a szirup eléri a 240 fokot egy cukorkahőmérőn, körülbelül 8-10 percig.
Öntse a forró cukorszirupot a zselatinos keverékhez, és keverje addig, amíg a zselatin teljesen feloldódik. Elektromos habverővel vagy botmixerrel addig verjük ezt a keveréket, amíg majdnem megháromszorozódik és rendkívül sűrűvé válik - körülbelül 10-15 percig. A vaníliakivonatot a verés utolsó percében adjuk hozzá. Az ünnepi hangulat érdekében bátran adjunk hozzá néhány csepp ételfestéket vagy egy csipet menta- vagy fahéjkivonatot.
Öntse a felvert mályvacukros keveréket az előkészített formába, és simítsa el a tetejét egy spatulával. A tetejét még több porcukorral szórjuk meg, és ezt fontos észben tartani - hagyjuk a pillecukrot fedetlenül legalább 4-6 órán át állni, hogy megdermedjen.
Ha a mályvacukor megdermedt, fordítsa ki egy vágódeszkára, és vágja négyzetekre egy porcukorral meghintett pizzavágóval. Tárolja légmentesen záródó edényben, és ne feledje, hogy a legjobb íz és állag érdekében 2-3 héten belül fogyassza el.