Forrás: Bernilynn from Canva
Foccacia
Focaccia az egyik legegyszerűbben elkészíthető és fantasztikusan ízletes olasz kenyér. Parádésan omlós, enyhén sós, és tetszés szerint ízesíthető a tetején.
Hozzávalók
- 450 g liszt
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 tasak száraz élesztő
- 3 dl langyos víz
- 5 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál rozmaring (vagy tetszőleges ízesítésű)
- só és bors ízlés szerint
Eljárás
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt. Adjuk hozzá a langyos vizet és 2 evőkanál olívaolajat, majd gyúrjuk össze a hozzávalókat.
Ha egyenletes tésztát kaptunk, fedjük le és hagyjuk kelni 1,5 órát, vagy amíg meg nem duplázódik a térfogata.
Melegítse elő a sütőt 220 Celsius fokra. Amikor az tészta megkelt, gyúrjuk át és osztva el egy olajjal megkent sütőlapra. Hagyjuk újra kelni 20 percig.
Keverje össze a maradék olívaolajat zúzott fokhagymával, és ecsetelje meg vele a tészta felületét. Rozmaringgal szórjuk meg a tetejét, és óvatosan nyomkodjuk be a tésztába.
Süssük kb. 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz. Vegye ki a sütőből, ízesítse sóval és borssal, és tálalás előtt hagyja kissé kihűlni.