Forrás: Pixabay: epicantus
Fokhagyma mártás
Nagyon szeretem a fokhagymás mártást, hisz bármely ételt feldob, és ha jól készíted el, akkor az egyszerű sült krumpli is ínycsiklandozó étellé válhat. Most megtanítom nektek, hogyan készítsetek el gyorsan és egyszerűen finom fokhagyma mártást!
Hozzávalók
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 evőkanál olívaolaj
Eljárás
Kezdjük a fokhagymagerezdek belsejének kipréselésével. Én általában a kés pengéjével egy kis nyomást gyakorlok a fokhagymagerezdek tetejére, amíg meg nem reccsennek, és a belsejük könnyen ki tud préselődni. Ezt következetesen alkalmazza minden fokhagymagerezd esetében.
Egy tálba öntsük a tejfölt, és adjuk hozzá az összepréselt fokhagymát. Itt fontos lehet egy jó minőségű tejfölt használni, hiszen ezerrel befolyásolja a végeredményt. Összekeverünk mindent egy kanállal, míg krémes és sima állagú nem lesz.
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a mártást, majd öntsünk bele egy kis olívaolajat. Az olívaolaj nagyon jól kiegészíti a fokhagymás ízt, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl sok, mert akkor az olajéleség dominálhat.
Végül alaposan keverjük össze újra, hogy minden hozzávaló jól elkeveredjen. Amennyiben túl sűrűnek találnánk, egy kevés vizet is hozzáadhatunk.
Ennyi az egész, már kész is a finom házi fokhagymamártásunk, amely remekül passzol sült húsokhoz, de akár a grillpartik elengedhetetlen kísérője is lehet.