:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/nVtwzaDLrTvAWG4WO3RL/cc176ce59d628543e6e5fbbdc49a47.png)
Francia kocka
Lapja vékony és roppanós, krémje pedig könnyű és légies, így nem csoda, hogy generációk imádják.
Hozzávalók
A tésztához:
- 1 csom leveles tészta
A krémhez:
- 1 l tej
- 10 ks tojás
- 13 dkg rétesliszt
- 30 dkg cukor
- 1 ks vaníliarúd magjai vagy vaníliaaroma
- 5 dl habtejszín
A mázhoz:
- 2 ek eszpresszó
- 3 ek tej
- 20 dkg cukor
- 8 dkg vaj
Eljárás
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, közben két gáztepsi hátoldalára szilikonos sütőpapírt teszünk. A leveles tésztát két részre vágjuk, majd kinyújtjuk őket 2 mm vastagságúra. A kinyújtott levelestészta-lapokat óvatosan a szilikonos sütőpapírral borított tepsi hátára tesszük, és megszurkáljuk villával, hogy ne púposodjanak fel. A tepsiket a tésztával együtt az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 20 perc alatt zsemleszínűre sütjük.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/nVtwzaDLrTvAWG4WO3RL/fadba3a04c85dc5e9249ce283b124b.png)
Forrás: youtube
Míg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet. Ehhez különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. A tojások fehérjét 5 dkg cukorral gőz fölött fényesre verjük. Addig hagyjuk a gőz fölött, amíg nem keverjük majd a sárga krémhez.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/nVtwzaDLrTvAWG4WO3RL/c29002407b99a44f56a32130386897.png)
Forrás: youtube
A tejet egy lábasban langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk a vaníliát.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/nVtwzaDLrTvAWG4WO3RL/7f32ea187a23f7c0a1bbe6538c75d6.png)
Forrás: youtube
A tojássárgájákhoz hozzáadjuk a cukrot és a lisztet, csomómentesre keverjük, majd egy kevés tejet is belecsorgatunk.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/nVtwzaDLrTvAWG4WO3RL/752808264d1d4615f57794cabd6a33.png)
Forrás: youtube
A tojásos masszát a lábasban lévő többihez öntjük, és folyamatos kevergetés közben addig főzzük, míg besűrűsödik.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/nVtwzaDLrTvAWG4WO3RL/5e1fe3526291a6a4c4c92a68a3b74b.png)
Forrás: youtube
Megvárjuk míg langyosra hűl, aztán óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/nVtwzaDLrTvAWG4WO3RL/db70746082723e66584f420bb19881.png)
Forrás: youtube
A krémet még langyosan az egyik tésztalapra öntjük, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/nVtwzaDLrTvAWG4WO3RL/f6dd2c000acb999244d22100fa3545.png)
Forrás: youtube
A másik tésztalapot bevonjuk karamellmázzal. Ehhez a cukrot, a tejet és a kávét egy kis lábasba tesszük, majd folyamatos kevergetés közben addig főzzük, míg a cukor teljesen elolvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat is, és sűrűre főzzük. Gyorsan elterítjük a tésztalapon a mázat.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/nVtwzaDLrTvAWG4WO3RL/669490e7230f9f7d42758f69793293.png)
Forrás: youtube
Megvárjuk, míg megszilárdul, majd a mázas lapot egyforma négyzetekre vágjuk.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/nVtwzaDLrTvAWG4WO3RL/ebcf8d7c02dff19288b6d300e31e05.png)
Forrás: youtube
A tejszínt kemény habbá verjük, majd a hűtőből kivett sárga krémes sütemény tetejére kenjük, és a felvágott karamellmázas tésztanégyzetekkel szorosan kirakosgatjuk. Vízbe mártott éles késsel szeleteljük.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/nVtwzaDLrTvAWG4WO3RL/24e9df965d6751ecbd6dd74379cde4.png)
Forrás: youtube