Forrás: Pixabay: m_krohn
Francia krumpli rakott
A francia krumpli rakott egy ízletes és tápláló étel, amely finoman ötvözi a krumplit, a sonkát és a sajtot. A hozzávalók rétegezésével olyan ételt kapunk, ami igazi francia ételeket idéz.
Hozzávalók
Alap
- 4 ks Nagy méretű krumpli
- 200 g sonka
- 200 g trappista sajt
Sajtszósz
- 2 ek vaj
- 2 ek búzaliszt
- 250 ml tej
- 100 g trappista sajt
- 1 csipet só
- 1 csipet fehér bors
Eljárás
1. lépés: A krumplikat megpucoljuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
2. lépés: A sonkát kis kockákra, a sajtot pedig vékony szeletekre vágjuk.
3. lépés: A hozzávalókat egymás után rétegezzük egy jénai tálba, kezdve a krumplival, majd a sonkával és végül a sajttal.
4. lépés: A sajtszószhoz a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és 1-2 percig kevergetjük. Apránként hozzáadjuk a tejet, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Amikor bekeveredett a tej, hozzáadjuk a sajtot, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
5. lépés: Az elkészült sajtszószt ráöntjük a krumplira, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.