Forrás: Shaiith from Canva
Friss Cékla eltevése télire
Ez a céklakonzerv elkészítése egyszerű és hagyományos módszer, ami tökéletes lehetőség, hogy az egész téli szezonban élvezhesse ezt a finom zöldséget. A céklát friss állapotban, vagy beéretlenül, a legjobb eltetni a téli hónapokra, így ez a magas vitamin és ásványi anyagtartalmú zöldség a hideg hónapokban is elérhető.
Hozzávalók
- 5 kg cékla
- 21⁄2 l víz
- 1⁄2 l ecet
- 1⁄2 kg cukor
- 5 ks babérlevél
- só
Eljárás
1.Mosd meg alaposan a céklákat egy drótkefével és távolítsd el a gyökereket és a zöld részeket.
Főzd meg a céklákat egészben, bő, sós vízben. Főzd őket puhára, ami körülbelül 30-40 perc, majd hagyd kihűlni a főzővízben.
Míg a cékla fő, készítsd el a léhez való összetevőket. Egy nagy lábasban forrald fel a vizet, az ecetet, a cukrot és a babérlevelet.
Ha a céklák kihűltek, hámozd le a héjukat és vágd félbe vagy szeletekre őket.
Rakd a céklákat üvegekbe, tetejére öntsd a forró szirupot, majd zárd le az üvegeket.
Párolóban (vagy nagyobb lábasban, amiben helyet tudsz biztosítani az üvegeknek) 1 órát főzd a lezárt üvegeket.
Hagyd lehűlni, majd tedd kamrába.