Forrás: Pixabay
Friss Sárgabab leves sós stanglival
A sárgabab leves egyszerű, de ízletes hagyományos magyar étel, amelyet friss sárgababbal és húsleves alaplével készítenek. Kiválóan illik hozzá friss fehér kenyér vagy sós stangli.
Hozzávalók
- 500 g sárgabab
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 11⁄2 l húsleves alaplé
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt feketebors
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 evőkanál liszt
- 1 dl tejföl
- 1 node petrezselyemzöld
Eljárás
A sárgababot megmossuk, megtisztítjuk és kis darabokra vágjuk.
A hagymát felaprítjuk, majd az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát, majd gyorsan átkeverjük.
Hozzáadjuk a sárgababot, majd felöntjük az alaplével és fűszerezzük sóval, borssal. Kb. 30-35 percig főzzük, míg a bab megpuhul.
Egy kis tányérra teszünk 2 evőkanál lisztet és hozzáadjuk a tejfölt, majd simára keverjük. A keveréket a főzőlevestől vett egy kevés forró lével felengedjük, majd állandó keverés közben a leveshez adjuk, hogy ne legyen csomós.
Az egészet addig főzzük, még a leves egy kis sóval és borssal utánaízesített.
A petrezselymet apróra vágjuk és a leves végén megszórjuk vele.