Forrás: Pixabay : anaterate
Fűszeres szeletek (karácsonyi keksz)
Minden évben karácsonykor készítem ezeket a finom fűszeres szeleteket. Annyira ízletesek és aromásak, hogy mára már az ünnepi hagyományaink részévé váltak. Ráadásul ez a recept nagyon könnyen elkészíthető, és mindössze egy órát vesz igénybe.
Hozzávalók
- 250 g önserkentő liszt
- 150 g cukor
- 100 g mogyoró
- 2 Teáskanál mézeskalácspor
- 1 Teáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 Pinch só
- 2 Tojás
- 125 g vaj
- 200 g Porcukor a mázhoz
- 2 evőkanál citromlé
Eljárás
A fűszeres szelet recepthez a száraz hozzávalók előkészítésével kezdjük. Keverjük össze a lisztet, a cukrot, a mogyorót, a mézeskalácsfűszert, a sütőport, a kakaóport és a sót egy nagy tálban. A mogyorót mindig magam darálom le, hogy frissebb és intenzívebb ízt kapjak.
Egy külön tálban verjük fel a tojásokat, és adjuk hozzá az előzőleg szobahőmérsékletűre melegített vajat. Úgy tapasztaltam, hogy a kellően puha vaj sokkal könnyebbé teszi a keverést.
Öntse a tojás és a vaj keverékét a száraz hozzávalókkal tálba, és keverje jól össze, amíg egy szemcsés keveréket nem kap.
Egy sütőformát borítsunk ki sütőpapírral, és öntsük bele a tésztát, egyenletesen nyomkodjuk be. A szélétől a közepe felé egy kis lejtés ajánlott, hogy a szélei ne legyenek túl szárazak sütés közben.
A tésztát 180°C-on 15-20 percig sütjük. Rendszeresen ellenőrizzük a tésztát, mivel minden sütőben más és más lehet.
A mázhoz keverjük össze a porcukrot és a citromlevet. Amikor a torta kihűlt, egyenletesen kenjük fel a mázat a fűszeres szeletekre. Én szeretek egy kis extra citromlevet hozzáadni, hogy kellemes citromos ízt kapjunk.
Készen vannak a fűszeres szeletek! Élvezze őket egy csésze forró teával vagy kávéval.