Forrás: Pixabay: RitaE
Gazdag ízvilágú Betyárgombóc
A betyárgombóc hagyományos magyar fogás, a maga egyszerűségében is nagyon gazdag ízvilággal rendelkezik, és magas fehérjetartalma miatt jól laktat.
Hozzávalók
- 500 g darált sertéshús
- 1 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- só, bors
- 1 kg burgonya
- 1 Fej vöröshagyma az alapléhez
- 11⁄2 dl sör
- 1 evőkanál étkezési olaj
- 1 evőkanál zsír
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál Majoránna
Eljárás
A darált húst keverjük össze a finomra vágott vöröshagymával, fokhagymával, a tojással, a zsemlemorzsával, sózzuk és borsozzuk. Tippem szerint a legjobb, ha a hagymát és a fokhagymát egy reszelőn lereszelve keverjük a húshoz, így egyenletesen eloszlik benne.
Az így kapott masszából formázzunk nedves kézzel kis gombócokat. Könnyebben formázható lesz a hús, ha kb. fél órára a hűtőbe tesszük.
A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk nagy kockákra. A gombócokat, majd a burgonyát is tesszük bele a forró zsiradékba. A húsgombócokat addig sütjük, míg szép aranybarnák nem lesznek, a burgonyát fedő alatt pároljuk.
A másik vöröshagymát vágjuk apróra és a zsíron üvegesre pirítjuk. Adjuk hozzá a pirospaprikát és a majoránnát. Ahogy a hagyma elkezd pirulni, öntsük hozzá a sört. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Majd ezt az alapot öntsük a hús és a burgonya tetejére.
Fedjük le az edényt és közepes lángon készítsük el a betyárgombócot. Először az alján süssük, majd óvatosan forgassuk át a gombócokat, hogy minden oldalukon szép aranybarna legyen, de vigyázzunk, hogy meg ne törjük őket.