Forrás: ifiStudio for Adobe Stock
Gépi kekszek
A mézeskalács kekszek minden évben a karácsonyi szezon részét képezik számunkra. Frissen a sütőből, még melegen, igazi csemege. Darálóban formázva kapják meg azt a jellegzetes mintát, amely olyan különlegessé teszi őket. Az alábbi útmutatóval még soha nem volt ilyen egyszerű házi készítésű kekszet varázsolni.
Hozzávalók
- 250 g vaj
- 200 g cukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 4 sárgája
- 500 g liszt
- 2 Teáskanál szódabikarbóna
Eljárás
A darálóból sütéshez tegye a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot egy tálba, és keverje össze, amíg krémes keveréket nem kap. Tapasztalatom szerint a langyos vaj könnyebben és egyenletesebben összeáll a cukorral.
Most adjuk hozzá a tojássárgáját, és keverjük össze újra alaposan az egészet. Ettől a tészta szép sima lesz, és bársonyos állagot kap.
A lisztet és a sütőport keverjük össze egy külön tálban, majd fokozatosan adjuk a vaj-cukor-tojás keverékhez, és keverjük bele. Észre fogja venni, hogy a tészta most már szilárdabb lesz. De ne aggódj, ez így van rendjén.
A tésztát szakaszosan passzírozzuk át a húsdarálón. Azt tapasztaltam, hogy a daráló tartozékát előzetesen jól beporozzuk liszttel, ami nekem bevált. Így sokkal könnyebb átforgatni.
Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
Helyezze a kekszet egy sütőpapírral bélelt tepsire, és a sütőben kb. 10 percig süsse.
Vegye ki a süteményt a sütőből, amikor aranybarna, és hagyja kihűlni.
Az ünnepi időszakban szívesen készítem ezt a receptet. Az egész család segíthet, és az eredmény egyszerűen finom. Néha porcukorral is megszórom a mézeskalácsot kedvemre.