Forrás: FB: Plnė bruško samých dobrôt
Gluténmentes fonott kalács
A gluténmentes kalács ugyanolyan finom, ha nem még finomabb, mint a hagyományos változat.
Hozzávalók
Eszközök
- 350 g élesztős gluténmentes lisztkeverék
- 80 g cukor
- 70 g olvasztott vaj
- 1 darab sárgája
- 1 darab tojás
- 20 g élesztő
- 300 ml tej
- csipetnyi só
Eszközök
- rizsliszt
- 1 tojás
- tej
Eljárás
Egy tálban keverjük össze a 100 ml meleg tejet 2 evőkanál cukorral és az élesztővel a kovászhoz. Hagyjuk egy kicsit dolgozni.
A maradék cukrot elkeverjük a maradék tejben.
A tálba lisztet adunk hozzá élesztőt, tojássárgáját, tojást és édesített langyos tejet.
Keverjük össze a tésztát. Keverés közben adjuk hozzá a lehűlt olvasztott vajat és keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk. Fedjük le a tésztát és hagyjuk körülbelül 45 percig kelni.
Ezután megszórjuk a deszkát, és az adagot 5 részre osztjuk, amelyeket egyenlő fonatokra sodrunk és fonott kalácsba fonjuk.
A fonott karácsonyi kalácsot letakarjuk és a tepsin hagyjuk még egy kicsit kelni.
A sütés előtt kenjük le felvert tojással egy kis tejjel, és süssük 15 percig 180 °C-on, majd csökkentsük a hőmérsékletet 150 °C-ra, takarjuk le az adventi kalácsot alufóliával és süssük további 20-30 percig.
A frissen sült, forró karácsonyi kalácsot megkenjük olvasztott vajjal.