Forrás: Freepik
Gluténmentes linzer tészta
Egy klasszikus linzer tészta gluténmentes változata. Morzsálós, könnyű, tökéletes pite alapokhoz, tortaformákhoz vagy quiche-hez.
Hozzávalók
- 220 gms Gluténmentes sima liszt
- 100 gms Nem sózott vaj, kockázva és hűtve
- 1 evőkanál búzadara cukor
- 1 csipetnyi só
- 3 EL hideg víz
Eljárás
Egy nagy tálban keverje össze a lisztet, a cukrot és a sót.
Adja hozzá a kockázott vajat a tálhoz, és dörzsölje bele a lisztbe az ujjbegyeivel, amíg morzsaszerűvé nem válik.
Fokozatosan adagolja hozzá a vizet, kanalanként, és keverje össze, amíg a tészta összeáll egy gombóccá. Ügyeljen arra, hogy ne dolgozza túl a tésztát.
Csomagolja be a tésztát fóliába, és hagyja hűlni a hűtőben legalább 30 percig, mielőtt használná.
Amikor használatra kész, könnyedén szórjon lisztet a munkafelületre. Nyújtsa ki a tésztát, hogy illeszkedjen a pite tányérjához vagy a tarte formához.
Helyezze a kinyújtott tésztát a tányérra vagy a formára, anélkül, hogy nyújtaná azt. Vágja le a felesleges tésztát.
Hűtsük a hűtőben további 30 percig sütés előtt. Ez segít megelőzni, hogy a tészta összezsugorodjon a sütés során.
Melegítse elő a sütőt 200°C/180°C légkeveréses/gáz 6-os fokozatra. Szurkálja meg egy villával a tészta alját. Bélelje ki a tészta héját sütőpapírral és töltse meg kerámia sütőbabokkal vagy száraz hüvelyesekkel.
15 percig vakon sütjük. Ezután óvatosan vegyük ki a papírt és a babot, majd tegyük vissza a tésztát a sütőbe további 5-10 percre, vagy amíg az alapja enyhén aranyszínű nem lesz.
Hagyja, hogy a tésztatok kissé lehűljön, mielőtt hozzáadja a tölteléket, majd küldje vissza a sütőbe a recept szerinti töltelék instrukciói szerint sütendő.