Göcseji gombaleves
A gombalevest a családommal mindig nagy sikerrel főzzük, hiszen az íze garantáltan gazdag és laktató. Ez a recept a hagyományos göcseji konyha egyik sajátos étele, amitől minden vendégünk mindig el van ragadtatva. Sosem maradt még belőle, mert mindenki kétszer szokott tálalni. Felejthetetlen ízélményt nyújt a hűvös őszi estéken.
Hozzávalók
- 60 dkg gomba (lehetőleg erdei)
- 1 Fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 l zöldség- vagy baromfialaplé
- 2 evőkanál tejföl
- só, bors
- 1 evőkanál liszt
- Kevés friss petrezselyem a tálaláshoz
Eljárás
Kezdjük a gomba alapos megtisztításával és felaprításával. Ha erdei gombát használunk, igazán különleges lesz az íze. Vigyázzunk, minden gombát alaposan tisztítsunk meg és óvatosan bánjunk vele, hogy ne sérüljön.
A vöröshagymát és a fokhagymát is aprítsuk fel finomra.
Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, majd dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát.
Amikor a hagyma üveges lesz, adjuk hozzá a fokhagymát és a pirospaprikát. Figyeljünk, hogy a paprika ne égjen oda, mert keserű lesz tőle a leves.
Ezután adjuk hozzá a felaprított gombát, és keverjük össze, amíg a gomba levet ereszt.
Miután a gomba megpuhult, öntsük fel az alaplével, majd adjuk hozzá a tejfölt és lassú tűzön főzzük tovább. A tejföl adja meg a leves különleges, krémes állagát.
Amikor a leves majdnem kész, keverjünk össze egy evőkanál liszttel kis vízzel, hogy csomómentes legyen, majd öntsük a levesbe, hogy besűrítsük. Láthatóan sűrűbb lesz a leves, de mégse túl nehéz.
Végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és szórjuk meg friss petrezselyemmel tálaláskor.