Görög muszaka
A görög konyha egyik legnépszerűbb ételének számít.
Hozzávalók
- 4 Közepes méretű padizsán
- 500 g darált marha vagy bárányhús
- 1 Fej vöröshagyma finomra vágva
- 4 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 800 g hámozott paradicsom konzerv
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- só és frissen őrölt fekete bors
- 4 evőkanál olívaolaj
- 30 g vaj
- 50 g liszt
- frissen reszelt szerecsendió
- 150 g reszelt trappista sajt
Eljárás
Mosd meg és vágd fel hosszában a padlizsánokat vékony szeletekre. Sózd meg őket, majd hagyd állni kb. 30 percig. Ezután öblítsd le a szeleteket.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat majd süsd meg benne a padlizsánokat, amíg kissé megpuhulnak és enyhén megbarnulnak. Tedd félre.
Egy másik serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd dobd rá a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Pirítsd meg őket, majd add hozzá a darált húst. Süssd a húst addig, amíg teljesen átsül, majd keverd hozzá a paradicsomot, a paradicsompürét és a fűszereket. Főzd össze a szószt és sózd, borsozd meg.
Egy kisebb lábasban a vajat hevítsd fel, majd szórd bele a lisztet. Keverd simára, majd lassan öntsd hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve. Add hozzá a frissen reszelt szerecsendiót és forrald fel. Főzd a mártást 1-2 percig, majd vedd le a tűzről.
Egy előkészített tűzálló tál aljára teríts egy réteg padlizsánt. Erre rétegezd a húsos szószt, majd borítsd rá a mártást. Imételd meg a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagok, és a legfelső réteg legyen a mártás.
Szórd meg a tetejét reszelt trappista sajttal. Tedd a tepsit előlegített sütőbe, és süsd 180 °C-on kb. 40-45 percig, amíg a teteje aranybarná pirul.