Forrás: freepik
Gratin dauphinois
A Gratin dauphinois egy franciaországi, főképp Dauphiné régióból származó hagyományos krumpliféle, amely tejből, fokhagymából, reszelt sajtból és hozzáadott fűszerekből áll. Főzés közben a krumpliszeletek képesek felszívni a tej ízét és a sajtos teteje szép aranybarnára sül.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 3 dl főzőtejszín
- 3 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- Reszelt szerecsendió ízlés szerint
- 50 g vaj
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
Hámozzuk meg a burgonyákat, majd vágjuk vékony szeletekre.
Egy serpenyőben keverjük össze a tejet és a tejszínt, majd adjuk hozzá a fokhagymát, sót, borsot és a szerecsendiót.
Adjuk hozzá a burgonyaszeleteket, majd főzzük kis lángon 10 percig.
Egy vajjal kikent tűzálló tálat tegyünk tele a burgonyával és az öntettel, majd tegyük a sütőbe.
Süssük 1 órán keresztül, vagy amíg aranybarna és ropogós nem lesz a teteje.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kissé hűlni, majd tálaljuk.