Forrás: facebook
Gyors és egyszerű Rizskoch gyümölcsökkel
A rizskoch egy hagyományos magyar desszert, amely rizsből, tojásból és cukorból készül, és gyakran tálalják gyümölccsel vagy lekvárral. Főleg adventi és nagyböjti időszakban népszerű, de ideális minden alkalomra, ahol gyors és egyszerű süteményre van szükség. A rizskoch készítése rendkívül egyszerű, így ha még sosem készítettél süteményt, ez tökéletes választás lehet az első próbálkozásra.
Hozzávalók
- 1 l tej
- 150 g Rizs
- csipet só
- Vanília rúd vagy vanília aroma
- 5 tojás
- Csitromhéj
- 150 g cukor
- 100 g darált mák
- 100 g mazsola
- 150 g vaj
Eljárás
Először is főzzünk meg egy vaníliás, csipet sóval ízesített tejben 150 g rizst. A rizst a tejben főzzük puhára a sóval és a vaníliával.
Amikor a rizs megfőtt, hagyjuk kihűlni.
Ezalatt a tojásokat válasszuk szét. A sárgáját verjük habosra a cukorral, a fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá.
Adjuk a habos tojássárgájához a kihűlt rizst, a reszelt citromhéjat, a vajat, a mákot és a mazsolát. Végül óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérje habot.
Egy sütőformát vajazzunk ki, öntsük bele a masszát és süssük 175 fokon kb. 30-40 percig, míg a teteje szép aranybarnára sül.
Tálaljuk frissen, porcukorral meghintve.