Forrás: Pixabay: congerdesign
Gyors házi cipó
Bevallom, magam is sokáig féltem a saját kezűleg elkészített kenyértől, azonban amióta az első házi cipót elkészítettem, rájöttem, hogy milyen egyszerű és kielégítő eredményeket lehet elérni. Hiszen nincs is annál jobb, mint amikor a frissen sült, ropogós cipó illata betölti a konyhát. És ami a legfontosabb: nincs benne semmi mesterséges adalékanyag.
Hozzávalók
- 500 g búzafinomliszt
- 300 ml langyos víz
- 1 teáskanál só
- 7 g száraz élesztő
- 1 evőkanál olaj
- 1 tojásfehérje a kenéshez
Eljárás
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, majd adjuk hozzá a száraz élesztőt is.
Közepébe öntsük bele a langyos vizet. Ez nagyon fontos, hogy ne legyen se túl meleg, se hideg, mert ez befolyásolhatja az élesztő munkáját.
Gyúrjuk össze az egészet, először kanállal, majd kézzel is. A tényleges gyúrás ideje nem több 15 percnél.
Adjunk hozzá egy evőkanál olajat a tésztához, majd alaposan dolgozzuk el benne. Az olaj segít, hogy a tészta ne ragadjon az edény falához.
Fedjük le a tálat egy konyharuhával, és hagyjuk a tésztát meleg, huzatmentes helyen kelni kb. 2 órán át.
Miután megkelt, gyúrjuk át újra a tésztát, majd formázzuk két cipóvá. Ügyeljünk rá, hogy a felülete sima legyen.
Ismét hagyjuk pihenni 20-30 percig, majd kenjük le tojásfehérjével.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (180 fokon) süssük kb. 30-35 percig.
Ha szép aranybarna és ropogós lett a héja, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.