Forrás: Wikipedia
Hagyományos aranygaluska recept
Az édes, diós aranygaluska egy hagyományos magyar desszert, amely minden alkalomra tökéletes. Vaníliasodóval tálalva egyszerűen ellenállhatatlan!
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 7 dkg vaj
- 3 dl tej
- 1 ek púpozott cukor
- 2 ks tojássárgája
- 1 ek vaj a forma kikenéséhez
Töltelék:
- 30 dkg dió darált
- 15 dkg cukor ízlés szerint
- 10 dkg vaj
Sodó:
- 7 dl tej
- 4 ks tojássárgája
- 1 ks vaníliarúd
- 6 dkg cukor
- 1 ek púpozott finomliszt
Eljárás
A lisztet egy tálba szitáljuk.
A tejet felforrósítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és elkeverjük.
A vajat felolvasztjuk, és a tojássárgájával és az élesztős keverékkel együtt a liszthez adjuk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Nyújtsuk ki a tésztát egy ujjnyi vastagra, és kiszaggassuk ki pogácsaszaggatóval.
Egy tortaformát kikenünk vajjal, a vajat megolvasztjuk, belekeverjük a diót és a cukrot.
A kivágásokat olvasztott vajban és kandírozott dióban kinyújtjuk, majd a formába sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben, lefedve megsütjük.
Sütés közben készítsünk szódát: Forraljuk fel a tejet a kikapart vaníliamaggal, majd vegyük le a tűzről.
Egy másik tálban kikeverjük a tojássárgáját a cukorral és a liszttel.
Lassan adjuk hozzá a vaníliás tejet, és lassú tűzön besűrítjük, vigyázva arra, hogy ne legyen túl sűrű.
Várjuk meg, míg az Aranygaluska kicsit kihűl, majd szaggassuk szét (ne vágjuk), és sodóval leöntve tálaljuk.