HIRDETŐ

Forrás: Wikipedia

Hagyományos aranygaluska recept

Az édes, diós aranygaluska egy hagyományos magyar desszert, amely minden alkalomra tökéletes. Vaníliasodóval tálalva egyszerűen ellenállhatatlan!

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
4

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt Hozzáadott
  • 2 dkg friss élesztő Hozzáadott
  • 7 dkg vaj Hozzáadott
  • 3 dl tej Hozzáadott
  • 1 ek púpozott cukor Hozzáadott
  • 2 ks tojássárgája Hozzáadott
  • 1 ek vaj a forma kikenéséhez Hozzáadott

Töltelék:

  • 30 dkg dió darált Hozzáadott
  • 15 dkg cukor ízlés szerint Hozzáadott
  • 10 dkg vaj Hozzáadott

Sodó:

  • 7 dl tej Hozzáadott
  • 4 ks tojássárgája Hozzáadott
  • 1 ks vaníliarúd Hozzáadott
  • 6 dkg cukor Hozzáadott
  • 1 ek púpozott finomliszt Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

90 perc.
1. Lépés

A lisztet egy tálba szitáljuk.

2. Lépés

A tejet felforrósítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és elkeverjük.

3. Lépés

A vajat felolvasztjuk, és a tojássárgájával és az élesztős keverékkel együtt a liszthez adjuk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Letakarjuk és duplájára kelesztjük.

4. Lépés

Nyújtsuk ki a tésztát egy ujjnyi vastagra, és kiszaggassuk ki pogácsaszaggatóval.

5. Lépés

Egy tortaformát kikenünk vajjal, a vajat megolvasztjuk, belekeverjük a diót és a cukrot.

6. Lépés

A kivágásokat olvasztott vajban és kandírozott dióban kinyújtjuk, majd a formába sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben, lefedve megsütjük.

7. Lépés

Sütés közben készítsünk szódát: Forraljuk fel a tejet a kikapart vaníliamaggal, majd vegyük le a tűzről.

8. Lépés

Egy másik tálban kikeverjük a tojássárgáját a cukorral és a liszttel.

9. Lépés

Lassan adjuk hozzá a vaníliás tejet, és lassú tűzön besűrítjük, vigyázva arra, hogy ne legyen túl sűrű.

10. Lépés

Várjuk meg, míg az Aranygaluska kicsit kihűl, majd szaggassuk szét (ne vágjuk), és sodóval leöntve tálaljuk.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új