Hagyományos olasz lepénypizza, avagy Piadina
A piadina némileg egy pizzához hasonlít, de ez üveglapot formáló, hagyományos olasz lepénytészta, amelyet a tégla alakú piadina-vasakban készítenek el. A tésztát leggyakrabban sonkával, sajttal és zöldségekkel töltenek meg, de a tölteléknek csak a fantázia szab határt. Próbálja ki ezt a könnyű és finom olasz receptet!
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 250 ml víz
- 150 g sonka
- 150 g mozzarella vagy más, olvadékony sajt
- Zöldségek (saláta, paradicsom uborka stb.)
Eljárás
Készítsen tésztát a liszttel, a sóval, az olívaolajjal és a vízzel. Gyúrja át jól a tésztát, amíg rugalmas nem lesz.
Ossza a tésztát 4 egyforma részre, majd nyújtsa ki őket kör alakban.
Melegítse elő a piadina vasat közepes hőfokon. Amikor már kellően meleg, helyezze rá az egyik tésztakört, és süssön mindkét oldalán kb. 2-3 percig, míg aranybarna nem lesz.
Vegye le az elkészült piadinát a vasról, majd töltsön bele sonkát, mozzarellát és a kedvenc zöldségeit.
Hajtsa félbe a piadinát, majd sütőpapírban vagy alufóliában azonnal tálalja.