Forrás: goytex by Adobe Stock
Hagyományos "Schwarzsauer" a nagymama receptje szerint
Ez az autentikus fekete savanyú recept az észak-németországi otthonomból származik, ahol még mindig nagyon népszerű. Gyermekként mindig is szerettem nézni, ahogy a nagymamám a konyhában készíti ezt a gazdag és pikáns húslevest. A sertéshúst fűszerekkel főzik és véres mártásban tálalják. Felejthetetlen ízvilág, amely mindig a nagymamánál töltött vasárnapokra emlékeztet.
Hozzávalók
- 1 kg Sertésfej vagy sertéshas
- 3 nagy hagyma
- 4 Babérlevél
- 6 borókabogyó
- 1 Tablespoon só
- 20 Borsszemek
- 250 ml Vér (sertésvér)
- 4 Tablespoon ecet
- 2 Tablespoon liszt
Eljárás
A klasszikus észak-német feketesavanyú recept elkészítéséhez tegye a húst egy nagy serpenyőbe, és fedje le vízzel. Adjunk hozzá 2 felszeletelt hagymát, a babérlevelet, a borókabogyót, a sót és a borsszemeket. Főzzük ezt közepes lángon kb. 2 órán át, amíg a hús megpuhul és könnyen szeletelhető lesz. Ennek a lépésnek fontos része, hogy a húst lassan főzzük, hogy a fűszerek teljesen átjárhassák.
Vegye ki a húst a húslevesből, és vágja apró darabokra. Vigyázzon, mert nagyon forró lesz! Tegye félre a húslevest.
Egy külön serpenyőben lassan melegítsük fel a vért, de ne hagyjuk felforrni - különben a vér megalvad, és a mártás csomós lesz. Adjunk hozzá 2 evőkanál ecetet, és folyamatosan keverjük, hogy ne képződjön csomó. Egy kis türelem a siker kulcsa.
A lisztet keverje simára egy kis mennyiségű alaplében, majd adja hozzá a felforrósított vérhez. Most adjuk hozzá a húst és a maradék húslevest, és főzzük körülbelül 30 percig.
Amíg a feketesavanyú párolódik, a maradék hagymát egy serpenyőben karamellizálódásig pirítsa. Ez extra ízt ad az ételnek!
Ízesítse a hagyományos fekete savanyúsággal, és ízesítse sóval és borssal. Adjuk hozzá a karamellizált hagymát, és forrón tálaljuk.