Forrás: Vecteezy
Hagyományos töltött káposzta
Ez a klasszikus töltött káposzta recept nem hiányozhat a hagyományos ízek kedvelőinek receptgyűjteményéből, hiszen egy tányér kiadós és finom töltött káposztánál nincs jobb szívmelengető a hideg téli napokra.
Hozzávalók
- 1 kg savanyú káposzta
- 8 közepes káposztalevél savanyított
- 1⁄2 kg darált sertéshús
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 20 dkg kolbász
- 1 közepes vöröshagyma
- 20 dkg főtt rizs
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 tk Paprika
- 1 tk őrölt kömény
- 5 babérlevél
- 1 ek finomliszt
- 1 ek sertészsír
- 2 l víz
- só ízlés szerint
Eljárás
A felcsíkozott kolozsvári szalonnát száraz serpenyőben megsütjük, majd a sütés során kiolvadt zsírban a felkockázott hagymát és a fokhagymát puhára pirítjuk.
Egy nagy keverőtálban összekeverjük a darált sertéshúst, a főtt rizst, a pirított hagymát, a sót, a borsot, az őrölt köményt és a paprikát. Belekeverjük a sült szalonnadarabokat. A hozzávalókat kézzel alaposan összekeverjük, keverés közben a masszához 1 dl vizet adagolunk.
Egy nagy fazék aljára rétegezzünk a savanyú káposzta egy részét, ezt megszórjuk babérlevéllel, ráteszünk egy réteg felszeletelt kolbászt és ezt lefedjük még egy kis savanyú káposztával.
A káposztaleveleket megtöltjük a töltelékkel, és szépen sorban a savanyú káposzta réteg tetejére helyezzük. Erre jözet egy újabb réteg savanyú káposzta, babérlevél, és kolbász, és még egy kis káposzta.
Ha maradt még töltelék, gombócokat formázunk belőle, és a káposzta tetejére helyezzük.
Mindezt letakarjuk egy utolsó réteg káposztával, és felöntjük annyi vízzel, hogy az egész káposztát ellepje. Alacsony lángon 2 órán át főzzük.
Egy kis lábasban felolvasztunk egy evőkanál zsírt, rászórunk egy evőkanál lisztet, és jól elkeverjük. Levesszük a tűzről, belekeverünk egy teáskanál paprikát, és ráöntjük a töltött káposztára. Az így készült rántást egy fakanál segítségével eloszlatjuk a káposztán.
A töltött káposztát a kolbásszal és a gombócokkal együtt tálaljuk, a káposzta tetejére pedig tejfölt halmozunk.