Hamis tepertős pogácsa
Egy csodálatosan finom sós péksütemény, ami önmagában is finom, de leves mellé is remek. 🙂
Hozzávalók
Gyakran
- 400 g finom búzaliszt
- 400 g Közepesen durva búzaliszt
- 450 ml tej
- 100 g görög joghurt
- 1 Sárgája
- 2 EK porcukor
- 1 EK só
- 1 EK Október 20
- 25 g friss élesztő
- 2 EK olaj
Még szükségünk van rá
- 200 g Tettem csirkezsírt
- 200 g darált dió
Eljárás
A megadott hozzávalókból lágy tésztát készítünk, amelyet 45 percig hagyunk kelteni.
Míg a tészta kel, elkészítjük a töltelékünket. Ehhez zsír és aprított dió szükséges. Én csirkezsírt használtam, de mindenki a saját ízlése szerint választhat. Végül csak összekeverjük a zsírt és a diót. Nem sóztam be a tölteléket, később sóztam, amikor már fel volt kennve a tészta.
A kelt tésztát nagy kör alakúra nyújtjuk, belekenjük a tölteléket, megsózzuk, majd hagyományosan hajtogatjuk, mint egy pogácsánál. Hajtogatás közben még azokra a tésztarészekre is kenjünk tölteléket, ahol nincs, hogy szép leveles hatást érjünk el. Végül a hajtogatott tésztát csak addig pihentetjük, míg a sütőnk felmelegszik 190°C-ig.
Ezután a tésztát 2 cm vastagságig nyújtjuk, és pohárral vagy kiszúróval pogácsákat szúrunk ki. A poharat mindig lisztbe kell mártani, így szebben és könnyebben szúrható ki. A pogácsákat papírral borított tepsire helyezzük, tojással megkenjük és azonnal a sütőbe tesszük. Sütjük kb. 20 percig, szépen megpirulva.
Az elkészült pogácsák illatosak, könnyedek és szépen rétegesednek :-) Belül puha és kívülről finoman ropogós. Nagyon szeretem ezeket a pogácsákat, csodálatos az ízük! Jó étvágyat kívánok!
További receptjeimet megtalálja a cesminazuenal.blogspot.com blogomon és a Youtube-on