Forrás: ingermarthe from Getty Images
Házi bor
Recept finom házi bor készítéséhez szőlőből.
Hozzávalók
- 30 kg szőlő
- 7 kg Cukor
- Borélesztő
- víz
Eljárás
Először is készítsük elő a szőlőt, azaz mossuk meg és távolítsuk el a szárát.
Ezután zúzzuk össze a szőlőt - ezt megtehetjük kézzel vagy egy speciális szőlődarálóval.
A zúzott szőlő néhány óra múlva közvetlenül erjed, amiben az élesztő segít. Adjunk élesztőt a szőlőhöz.
Adja hozzá a cukrot az élesztővel együtt - a mennyiség a szőlő édességétől és a preferenciáktól függ, én személy szerint körülbelül 7 kg-ot adok hozzá a teljes mennyiséghez.
A szőlő, a cukor és az élesztő teljes keverékét tegye át egy erjesztőedénybe (ideális esetben üveg vagy rozsdamentes acél), és hagyja meleg, csendes helyen.
Néhány naponta vagy legalább hetente egyszer ellenőrizze az erjedés előrehaladását. Különösen figyelje meg a felszínen megjelenő habot, amely az erjedési folyamatnak felel meg.
Az erjedés befejezése után (kb. 1-2 hét) hagyjuk a bort még egy hónapig érlelődni. Ezután szűrje le a bort, és tegye hordóba további érlelésre.
Az érlelés után (ami 4-5 hónapig is eltarthat) kinyithatja az első palackot, és élvezheti munkája eredményét.