Forrás: Freepik
Házi francia hagymás mártogatós a semmiből
Ez a francia hagymás mártogatós recept évek óta a családi összejövetelek, partik és piknikek slágere.
Hozzávalók
- 2 Nagy édes hagyma
- 4 evőkanál sótlan vaj
- 1⁄4 kanál őrölt fekete bors
- 1 kanál só
- 4 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- 1 csésze tejföl
- 1 Blokk Krémsajt, lágyított
- 2 evőkanál majonéz
- 2 kanál citromlé
- 2 evőkanál Friss apróra vágott metélőhagyma
- Frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
Eljárás
Kezdjük a hagyma hámozásával és vékonyra szeletelésével. Így gyorsabban és egyenletesebben karamellizálódik.
Egy közepes méretű serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt hagymát, sót és borsot. Főzzük a hagymát körülbelül 15 percig, időnként megkeverve. Úgy tapasztaltam, hogy a hő mérséklésével, ha a hagyma elkezd ragadni a serpenyőhöz, valóban segít karamellizálódni anélkül, hogy megégne.
Ha a hagyma enyhén karamellizálódott, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát. További 5-10 percig főzzük, vagy amíg a hagyma mély aranybarna színt kap. Ezután tegye félre hűlni.
Egy tálban keverjük össze a tejfölt, a krémsajtot, a majonézt és a citromlevet. Ne feledje, hogy a krémsajtot először szobahőmérsékleten hagyja megpuhulni, mert így könnyebb lesz összekeverni a többi hozzávalóval.
Ha a hagymás keverék kihűlt, keverje a krémsajtos keverékhez, amíg egyenletesen eloszlik. Úgy tapasztaltam, hogy a hozzávalók részenként történő összekeverése simább állagot eredményez.
Adjuk hozzá az apróra vágott metélőhagymát, és kóstoljuk meg a mártást. Ízlés szerint sózzuk és frissen őrölt fekete borssal ízesíthetjük.
Tálalás előtt legalább 2 órára hűtőbe tesszük. A várakozási idő biztosítja, hogy az ízek szépen összeolvadjanak. Ne hagyja ki ezt a lépést! Úgy tapasztaltam, hogy az ízek annál mélyebbek lesznek, minél hosszabb ideig állni hagyjuk őket.
Tálalja hűtött állapotban, választott chipsszel vagy zöldséggel.