Forrás: Pixabay: igorovsyannykov
Házi japán Karaage csirke mártás
Ez egy ízletes mártogatós szósz, amely fokozza a japán sült csirke (Karaage) ízét. Egyedülálló, fanyar édességet kölcsönöz, amit nem lehet nem élvezni.
Hozzávalók
- 1⁄2 csésze szójaszósz
- 3 EL Méz vagy barna cukor
- 2 EL Szaké vagy fehérbor
- 1 evőkanál rizsecet
- 1 evőkanál Finomra vágott gyömbér
- 2 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál Kukoricakeményítő egy evőkanál vízzel elkeverve
- 1 teáskanál Szezámmag (opcionális)
Eljárás
Kezdje azzal, hogy összegyűjti az összes hozzávalót egy helyre. Így nem kell majd rohangálnod, miközben a mártásod a tűzhelyen van.
Egy kis serpenyőben, közepes lángon keverje össze a szójaszószt, a mézet, a szakét és a rizsecetet. Keverjük, amíg a méz teljesen feloldódik. Ne feledje, soha ne hagyja, hogy teljesen felforrjon. A szószok készítésekor inkább arról van szó, hogy hagyjuk, hogy az ízek idővel összeérjenek, miközben figyeljünk rá.
Adja hozzá a gyömbért és a fokhagymát a serpenyőbe. Hagyjuk ezt a keveréket 2-3 percig párolódni, időnként megkeverve, hogy az ízek jól összeérjenek. És igen, az illat, amit ez a fúzió áraszt, egészen megbabonázó, ekkor tudod, hogy jó úton jársz.
Keverje a kukoricakeményítő-iszapot apránként a lábosba, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget. A mártásnak be kell borítania a kanál hátulját, de mégis sima sugárban kell lefolynia. Itt a türelem a kulcs, mivel ha egyszerre túl sokat adunk hozzá, akkor a szósz túl sűrű lesz, és ha túl gyorsan melegítjük, akkor csomós lesz.
Ha a mártás besűrűsödött, vegye le a lábast a tűzről, és hagyja kihűlni. Kívánság szerint szezámmaggal díszítjük.
Tartsa ezt a szószt légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben. Néhány hétig eláll, és egy kényelmes szósz, amely készen áll arra, hogy bármilyen étel ízvilágát feldobja, különösen azokét, amelyek egy kis ropogós, édes és fanyar csavart igényelnek.