Házi rosejbli fűszersóval
Ropogós sült krumpli isteni mártogatósokkal.
Hozzávalók
- 1200 g burgonya
- 11⁄2 l napraforgóolaj
- 2 kk cayenne i bors
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 ek só
- 2 kk őrölt fekete bors
- 25 gerezd fokhagyma
- 1 ek kristálycukor
- pár csepp olívaolaj
- 3 ks paradicsom
- 1⁄2 ks piros húsú paprika
- 250 g tejföl
- 100 g hagymapehely
Eljárás
A hasábokra vágott krumplit egy nagy fazékban kevés sóval és bő vízzel puhára főzzük. (Kicsit főzzük túl).
A fűszersóhoz keverjük össze a 2 borsot, a fűszerpaprikát és a sót, majd tegyük félre.
Ezalatt készítsük el a fokhagymás mártogatóst, amihez a gerezdeket sózzuk és egy kevés cukorral és olajjal is összeforgatjuk. Ezt alufóliából hajtogatott tasakba tesszük és 190 fokon 40 percig sütjük.
KÖzben a paradicsomot és a paprikát leturmixoljuk, majd egy serpenyőben sűrűre forraljuk. Ha kész, adjuk hozzá a puhára sült fokhagymát, tejfölt és a ropogós hagymapelyhet is.
Ha kész az olajat lábasban vagy fritőzben 180 fokosra melegítjük, majd ropogósra sütjük benne a főtt burgonyát. Forrón ízesítjük a fűszersóval.