Forrás: canva
Házi ruszli - házi ecetes hal
Számos alkalommal készítettem már el a házi ruszlit, hiszen a férjem mindig ezt a fogást gravíroz ki, ha rántott halról van szó. Az ecetes hal pedig igazi családi kedvenc, akár télen, akár nyáron. Ez az étel igazi házi és finom fogás, amelyet bármikor nagy szeretettel készítek.
Hozzávalók
- 4 darab friss, kisebb ponty amit megkérünk a halásznál hogy készítsen elő számunkra
- 5 dl sör
- 3 tojás
- só, bors ízlés szerint
- 200 Gram önserkentő liszt
- 150 Gram zsemlemorzsa
- 8 dl ecet
- 2 evőkanál cukor
- 8 szem szegfűbors
- 8 szem egész bors
- 200 ml olaj a sütéshez
Eljárás
A halakat megsózzuk, megborsozzuk és jól bedörzsöljük. Ez a lépés azért fontos, hogy a halak megőrizzék zamatos ízüket. Ezután felverjük a tojásokat, belekeverjük a sört, és megforgatjuk benne a pontyokat. Erre azért van szükség, hogy a rántás jól tapadjon a halra, de mégse legyen túl vastag.
Majd a halakat lisztbe forgatjuk, és rántjuk őket zsemlemorzsában. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd közepes lángon kisütjük a halakat. Egy kiadós rántott hal kívül ropogós, belül mégis omlós marad. Az ecetes levet elkészítjük úgy, hogy felmelegítjük az ecetet a cukorral, a szegfűborssal és az egész borssal. Amint a cukor teljesen feloldódott, a lét lehűtjük, és beletesszük a kisütött halakat.
Az ecetes pontyot hagyjuk pár órát, vagy akár egy egész éjszakát állni az ecetes lében, majd tálaljuk friss zöldségekkel és kenyérrel.