:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/51GDEVVy2FpqQizGiEln/48079c5e6598adc12df2a241ac7e24.png)
Forrás: vaaseenaa for iStockPhotos
Házi sajtos makaróni
Ez egy gyerekkoromból származó kedvenc recept, amelyet gyakran készítek a barátaimnak és a családomnak. A krémes sajtmártás és a zsenge makaróni kombinációja mélységet és ízgazdagságot ad ennek az ételnek. Több éves tapasztalat után, amikor elkészítettem ezt a pikáns ételt, megtanultam néhány hasznos tippet és trükköt, amelyek garantáltan sikeressé teszik.
Hozzávalók
- 250 Gram kis csomók
- 2 Evőkanál vaj
- 2 Evőkanál önserkentő liszt
- 500 ml tej
- 200 Gram Cheddar sajt
- 50 Gram Parmezán sajt, reszelt
- Só és bors, ízlés szerint
- 1⁄2 Teáskanál Paprikapor
Eljárás
A sajtos makaróni recept elkészítéséhez főzzük meg a makarónit sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint. De vigyázzunk, hogy ne főzzük túl puhára, még legyen benne harapnivaló, hiszen később a sütőben fog megsülni.
Amíg a makaróni fő, elkezdheti a sajtmártás elkészítését. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben. Most adjuk hozzá a lisztet, és keverjük jól össze, amíg egy tészta nem keletkezik. Ezt a technikát rouxnak hívják, és remek módja annak, hogy sűrű mártást készítsünk.
Most lassan, apránként adjuk hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy elkerüljük a csomósodást. Ha a keverék sima, kapcsolja a hőfokot közepesre, és forralja fel a mártást. Forrás közben be kell sűrűsödnie.
Most már hozzáadhatja a sajtot. Javaslom, hogy mindig tartsunk egy kis mennyiségű sajtot a felszínre. Keverd bele a cheddar és a parmezán keverékét, amíg a sajt megolvad és a szósz sima lesz. Ízlés szerint sóval, borssal és paprikával fűszerezzük.
Szűrjük le a makarónit, és adjuk a serpenyőbe a sajtmártással együtt. Keverjük jól össze, amíg az összes makarónit beborítja a szósz.
Tegyük a makarónit egy sütőtálba, és szórjuk meg a maradék sajttal. Tegyük a 200 °C-ra előmelegített sütőbe kb. 20 percre, amíg a sajt aranybarnára pirul és bugyborékol.
A makaróni sajtot opcionálisan megszórhatjuk petrezselyemmel.