Házi túró készítése
Egy olyan nagyszerű recept, ami kihozza a 'do it yourself' lendületünket. Készítsünk saját kezűleg túrót otthon! Egyszerű, időigényes, de megéri a fáradozást. Nincs is finomabb annál, mint amikor friss házi túrót eszel, amit te magad készítettél.
Hozzávalók
- 8 l friss, nyers tehéntej
- 500 ml savó (a túró előző termeléséből)
- 1 kiskanál só
Eljárás
Melegítsük fel a tejet 20-22 °C-ra.
Adjuk hozzá a savót és keverjük jól el benne.
Takarjuk le a tejet és hagyjuk állni 24 órán át, hogy megalvasodjon.
Másnap a savanyú tej tetején jelenik meg egy puha, kemény réteg, ezt a vagyont vágjuk fel kis kockákra.
Melegítsük fel a tejet 42-45 °C-ra (saját természete alkotta savanyúságától fúggetlenül) és hagyjuk állni 1-1,5 órán át.
Ezt követően hagyjuk a sajtot leülepedni a tetejére, a savót pedig öntsük le róla.
A maradék túrót szűrjük le és hagyjuk állni még 1 napig, hogy teljesen leszáradjon.
Szórjuk meg sóval, és alaposan keverjük át.